GALERIE CD
EXHIBITION ARCHIVE ABOUT US NEWSLETTER LINKS CONTACT NL EN
 

27 APRIL 2008 - 22 JUNE 2008

GERT VERHOEVEN
Gert Verhoeven

Gert Verhoeven - Galerie CD

Met sculpturale installaties bestaande uit tafels en gipsen bollen (Copy-Boules, eind jaren '90; CAPITALISTA, 2007), over tekeningen (o.a. New Feet, 2002) tot video's van wedstrijden voor pompoenenkweek (THE BLOB, 2000), heeft het oeuvre van Gert VERHOEVEN (°1964, Leuven) een bijzonder divers voorkomen. Deze diversiteit is echter het teken van de zoektocht van de kunstenaar naar creativiteit. Meer dan het resultaat van een artistieke creatie, zijn zijn werken instrumenten in het creatief proces. Wat Verhoeven interesseert is met andere woorden niet zozeer de artistieke creatie op zich, dan wel de methode om de mogelijkheden die de beeldende kunst biedt als maker van betekenissen te verkennen.

Gert Verhoeven werkt consequent aan een oeuvre vanuit een grote interesse in (pseudo-)classificatiesystemen en (quasi-)indelingen, die veelal ontleend zijn aan 'narratieve' structuren zoals familiepatronen en verwantschap. De betekenis, status en waarde van een object/subject wordt immers in grote mate bepaald door hun plaatsing binnen een bepaald systeem. Daarbij staat ook de rol en positionering van de kunstenaar en zijn/haar kunst binnen het maatschappelijk kader centraal. Vanuit die optiek staat Gert Verhoeven bijzonder kritisch tegenover de institutionalisering van kunst, de kunstgeschiedenis en de kunstmarkt die hij als remmend en beperkend aanziet.

In Galerie CD presenteert Gert Verhoeven enerzijds met een aantal studies de aanzet van een nieuwe reeks HIDDEN CRUELTIES OF THE ENDLESS SEA (2008) en anderzijds de recente reeks prints COCA (2007-2008).

In de studies HIDDEN CRUELTIES OF THE ENDLESS SEA (2008) worden herkenbare, banale motieven als sardienen(doosjes) op een ironische en speelse manier onderworpen aan eenvoudige processen als selectie, groepering en identificatie volgens picturale criteria als kleur en vorm, maar ook bereidingswijze, status, etc. Op hun beurt worden de prints zelf geanalyseerd via numerieke en grafische kleurcoderingen en voegt Verhoeven aan de hand van enkele verbale en visuele acties cryptische notities met bedenkingen en richtinggevers toe. Als zodanig worden de prints het toneel van een raadselachtig spel met verschillende, ongeremde vocabularia en deconstructies van betekenis. Geen eenduidige lectuur, maar suggestieve voorstellen die vanuit hun veelduidigheid de toeschouwer op verschillende manieren aanspreken.

De reeks COCA (2007-2008) bevatten prenten uit een oud kookboek. “Timbale à l'ambassadrice”, “Langouste Mozart”, “Coquille de foie gras à la gelée” zijn klinkende knipogen naar een hoog gesofisticeerde traditie. Deze prenten worden vergezeld door tekst en formules die spelen met de noties van de huidige massacultuur zoals roze coca of zwarte ketchup. Niet zonder humor, wijst de confrontatie tussen traditionele gerechten en hedendaagse recepten ons op nieuwe posities binnen het veld van de culturele identiteit. Daarenboven herinnert de kunst van het koken ons aan de kunstpraktijk en de traditionele gerechten van de oude meesters.

Gert Verhoeven had solotentoonstellingen in binnen- en buitenland, waaronder: Salve, Mio Caro, Galleria Vistamare, Pescare, Italië (2007); Cultura Incesto, Galerie Xavier Hufkens, Brussel (2005); G2. Beelden Buiten, Tielt (2004); Marc Jancou Fine Arts, New York (2004); Mon Cher,..., Galerie Philip Nelson, Parijs (2004); A Museum Dhondt-Dhaenensexhibition, Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle (2003); BUSTATAI, Argos, Brussel (2003); New Feet, Galerie Xavier Hufkens, Brussel (2003); ZzzZZzzzZ, Galerie Xavier Hufkens, Brussel (2002); The BLOB, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel (2001); SUB-préproduction, Galerie Philip Nelson, Parijs (2000); Il grando Turbo, Galerie Philip Nelson, Parijs (1999); Auto-Mio in Auto-MUHKA, MuHKA, Antwerpen (1998); Auto-Lapsus, Sint-Lukasgalerij, Brussels (1998). Zijn werk werd ondermeer opgenomen in groepstentoonstellingen in Toulouse (2006), de Kunsthalle Bern, Bern (2005), de Stiftung Museum Kunst Palast, Düsseldorf (2005), het Musée des Beaux-Arts, Doornik (2004) en het MuHKA, Antwerpen (2003). Recent realiseerde Verhoeven twee ingrepen in de publieke ruimte: Lichttorenplein in het roze met fontein in Knokke (2006) en Part of a fountain in Ruddervoorde (2008).

^Terug naar boven

 

Copyright © 2009 Galerie CD